Mindful Eating ή αλλιώς ενσυνείδητη διατροφή

Έχουμε βρεθεί πολλές φορές στην κατάσταση της ασυνείδητης κατανάλωσης τροφών, είτε γιατί καταναλώνουμε το γεύμα μας γρήγορα είτε γιατί κάτι άλλο μας αποσπά την προσοχή την ώρα που τρώμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ποσότητα τροφής από αυτήν που έχουμε πραγματικά ανάγκη και κατ’ επέκταση να μην αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές τι ακριβώς τρώμε και ποια είναι η γεύση του. Η ενσυνείδητη διατροφή, μας μαθαίνει πως να καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα φαγητού άλλα και να είμαστε παρόντες στη διαδικασία της θρέψης αντιλαμβανόμενοι τη γεύση και τα υλικά του κάθε γεύματος.

Αρχικά, πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας ας αναλογιστούμε αν εκείνη τη στιγμή πεινάμε πραγματικά. Στη συνέχεια, έχοντας επιλέξει το γεύμα που θα καταναλώσουμε, ας πάρουμε λίγα λεπτά στο να παρατηρήσουμε το πιάτο που έχουμε μπροστά μας, τι τροφές περιέχει, τα χρώματα και τα αρώματα.

Ξεκινάμε την κατανάλωση του γεύματος με μικρές μπουκιές και μασώντας την τροφή αργά και συνειδητά ώστε να γευτούμε κάθε συστατικό και κάθε γεύση. Ενεργοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας εστιάζοντας σε αυτήν τη διαδικασία, χωρίς να μας αποσπά την προσοχή η ανοιχτή τηλεόραση ή κάτι που παράλληλα διαβάζουμε στο ίντερνετ.

Όπως σε κάθε τι που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ας γίνουμε το ίδιο παρόντες και κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας. Ας πάρουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε τη διαδικασία αυτή.

Η ενσυνείδητη διατροφή:

-Μειώνει το στρες καθώς ερεθίζει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μια αντίδραση χαλάρωσης.

-Κάνει καλό στη σχέση μας με το φαγητό, καθώς όταν προσέχουμε τι τρώμε, μειώνονται οι λιγούρες μας και η επιθυμία να φάμε κάτι όταν δεν πεινάμε πραγματικά.

-Βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς η καλή επαφή με το σώμα μας και το πιάτο μας δεν μας επιτρέπει να παρεκκλίνουμε εύκολα.

-Οδηγεί σε καλύτερη πέψη, καθώς τρώγοντας αργά, ο οργανισμός μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και εμείς αισθανόμαστε πιο άνετα μετά τα γεύματα.

-Κάνει καλό στην υγεία του εντέρου.

 

Δημήτρης Γκιούλος