Γιατί να ξεκινήσω διαλογισμό;

Τα τελευταία χρόνια, όλοι λίγο ή πολύ, έχουμε ακούσει τα σημαντικά οφέλη που μας προσφέρει ο διαλογισμός στην ψυχική μας ηρεμία αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Προέρχομαι από έναν χώρο ο οποίος μου πρόσφερε απλόχερα πολλές στιγμές πίεσης, έντασης, άγχους και στρες, τον χώρο της μαγειρικής. Παράλληλα, εντελώς τυχαία, ίσως και όχι όμως τυχαία καθώς η ζωή πολλές φορές ξέρει καλύτερα από εμάς τι έχουμε ανάγκη, μου έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσω το πρώτο μου μάθημα Yoga. Είναι βέβαιο πως τα ίδια συναισθήματα άγχους και στρες τα έχουμε βιώσει όλοι ανεξάρτητα από το επάγγελμα που έχουμε επιλέξει να κάνουμε.

Τα χρόνια περνούσαν και ήρθε η στιγμή που τίποτα σχεδόν δεν ήταν διαχειρίσιμο για μένα. Υπήρξαν πολλά ” καμπανάκια ” που μου έδιναν το σήμα πως κάτι δεν πάει καλά, πως χρειάζομαι μια αλλαγή άμεσα. Τα αγνόησα πολλές φορές όπως οι περισσότεροι από εμάς. Κάπως έτσι ήρθε η πρώτη υπερκόπωση και κάπως έτσι ήρθε η ώρα για μια σημαντική αλλαγή.

Στη ζωή μου υπήρχε πάντα η Yoga, ίσως όχι τόσο εντατικά όσο τώρα αλλά ήταν πάντα εκεί. Ξεκίνησα να παρακολουθώ τα πρώτα μου εκπαιδευτικά και η ζωή μου άρχισε να αλλάζει σημαντικά. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή ήρθε την περίοδο που άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με την πρακτική του Διαλογισμού. Ο Διαλογισμός για μένα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου! Όπως σε όλα τα κομμάτια της Yoga, έτσι και στο Διαλογισμό, η συστηματική πρακτική είναι το παν. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, όμως όταν αρχίσεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε αυτό το μονοπάτι, μόνο τότε θα καταλάβεις την πραγματική αξία του.

Έχουμε εγκλωβιστεί στις σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον, χάνοντας την ουσία που είναι το παρόν, το εδώ και τώρα. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι πραγματικά πολύ απλό. Ποιο είναι αυτό; Να κλείσουμε για λίγο τα μάτια μας και να εστιάσουμε την παρατήρησή μας στην αναπνοή. Να παρατηρήσουμε αν πραγματικά αναπνέουμε, πως αναπνέουμε και αν υπάρχει κάτι που ίσως μας δυσκολεύει σε αυτήν την φυσική λειτουργία του οργανισμού. Πολλοί από εμάς ίσως να μην το είχαμε κάνει ποτέ, γιατί απλά το θεωρούμε δεδομένο. Ο τρόπος όμως που αναπνέουμε είναι ένα μέσο του οργανισμού να μας δείξει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε την κάθε στιγμή. Ο νους λειτουργεί ασταμάτητα και εμείς οφείλουμε να του δίνουμε στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Λίγα μόνο λεπτά μέσα στην ημέρα όπου θα σταματήσουμε ότι κάνουμε, και θα στρέψουμε την παρατήρησή μας στην αναπνοή είναι ένα τεράστιο βήμα προς μια πιο ήρεμη και συνειδητή καθημερινότητα. Τα λίγα αυτά λεπτά με την συστηματική πρακτική, στην πορεία θα αυξηθούν και θα είναι πλέον σχεδόν απαραίτητο για την καθημερινότητα μας. Θα είναι η στιγμή μας. Η στιγμή για χαλάρωση, για ξεκούραση, για αποφόρτιση. Η πρόκληση όμως δεν σταματά εκεί, στο πόση ώρα δηλαδή αυτή η παρατήρηση της αναπνοής θα διαρκεί. Το ζήτημα είναι αυτός να γίνει ο νέος τρόπος ζωής. Παρατηρώ. Παρατηρώ ότι συμβαίνει γύρω μου και ότι συμβαίνει μέσα μου. Παρατηρώ πως είναι στην πραγματικότητα τα γεγονότα και όχι πως λανθασμένα πολλές φορές ο νους τα αντιλαμβάνεται και τα ερμηνεύει.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού που σίγουρα κάποια θα μας ταιριάζει, γι’ αυτό ας μην βιαστούμε να δώσουμε την απάντηση ” Δεν είναι για μένα ο διαλογισμός”. Ο διαλογισμός είναι για όλους αρκεί να γίνεται μια συστηματική πρακτική. Προσωπικά είδα και βίωσα τα αποτελέσματα, στο πως συμπεριφέρομαι πρώτα στον εαυτό μου και έπειτα στους γύρω μου, στο πως αντιμετωπίζω τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά. Είμαστε άνθρωποι, με αδυναμίες και πάθη και έχουμε δικαίωμα στο λάθος, όμως ο διαλογισμός, η παρατήρηση, είναι το εργαλείο που θα μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Είναι ο τρόπος να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να απαντήσουμε στην ερώτηση ” Ποιος/α είμαι;”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Train Your Mind δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό, να μάθουμε ή καλύτερα να θυμηθούμε πως είναι να ζούμε στο τώρα. Όπως ακριβώς όταν ήμασταν παιδιά που τίποτα δε μας ένοιαζε και δε μας ανησυχούσε. Το έχουμε ζήσει όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας και ήρθε η ώρα να το ξαναθυμηθούμε! Ας εκπαιδεύσουμε λοιπόν το νου να ζει πιο συνειδητά την κάθε μας στιγμή και να την απολαμβάνει όπως πραγματικά της αξίζει. Ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι για να μπορέσουμε να φτιάξουμε και να ζήσουμε σε έναν όμορφο κόσμο γιατί απλά μας αξίζει!

Δημήτρης Γκιούλος