Παρατηρώντας την σιωπή

Είναι σίγουρο, πως διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρόληψη είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Ας μείνουμε όλοι λοιπόν στο σπίτι, για το καλό όλων μας.

Πολλοί αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσες μέρες κλεισμένοι στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως υπέροχα πράγματα μπορούν να μας συμβούν. Ένα από αυτά είναι η διαδικασία της σιωπής. Μέσα από αυτήν την διαδικασία θα μπορέσουμε επιτέλους να ακούσουμε τι πραγματικά έχει να μας πει ο εσωτερικός μας κόσμος, για όσες φορές τον αγνοήσαμε, για όσες φορές δεν του δώσαμε τη σημασία που θα έπρεπε.

Ας επιλέξουμε για αρχή την ώρα της ημέρας που υπό άλλες συνθήκες θα πηγαίναμε στο αγαπημένο μας studio yoga ή σε κάποιο γυμναστήριο για την πρακτική μας. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια της επίσκεψής μας στους χώρους αυτούς θα ήταν περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεκινάμε λοιπόν με αυτήν την διάρκεια κλείνοντας την τηλεόραση, τα κινητά μας και οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλέσει ανησυχία, άγχος και στρες.
Επιλέγουμε να μην μιλήσουμε καθόλου αλλά ούτε και να διαβάσουμε ή να γράψουμε. Ας αφήσουμε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα για λίγο στην άκρη. Είναι η στιγμή που ο νους θα αρχίσει να μιλάει και να μας λέει πολλά! Εστιάζουμε την παρατήρησή μας στην αναπνοή μας. Ο νους, για το υπόλοιπο αυτής της διαδικασίας πρόκειται να μας δώσει πολλά μηνύματα. Ας τα παρατηρήσουμε. Παρατηρούμε χωρίς να κρίνουμε. Παρατηρούμε απλά, ότι συμβαίνει εσωτερικά, στο εδώ και τώρα. Είμαστε σε κατάσταση διαλογισμού.
Σκέψεις, συναισθήματα, και πολλά άλλα θα αποκαλυφθούν στην επιφάνεια, και εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να τα παρατηρήσουμε. Με τη λήξη της διαδικασίας αυτής, ας κάνουμε μια καταγραφή στο προσωπικό μας ημερολόγιο για το τι συνέβη καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια. Μπορεί να μην έχει συμβεί τίποτα, μπορεί όμως και πολλά. Είναι η αρχή για μια σημαντική αλλαγή στην ζωή μας. Ας την εκμεταλλευτούμε!

Η σιωπή είναι ίσως η πιο δυνατή φωνή του εσωτερικού μας κόσμου. Ας της δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστεί, ας την παρατηρήσουμε.

Πόσοι άραγε από εμάς έχουμε δώσει αυτήν την ευκαιρία στον ίδιο μας τον εαυτό;

Ας μας ακούσουμε, με αγάπη.

Δημήτρης Γκιούλος